Prekarno delo

Varstvo pravic delavcev, ki delo opravljajo preko podjemnih pogodb ali s.p. – ugotovitev delovnega razmerja ZA NAZAJ

V Sloveniji je zelo razširjen problem prekarnega dela oziroma »prekarcev«, kljub temu da Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) absolutno favorizira in sili v sklepanje rednih delovnih razmerij.

Vendar, ker delodajalci želijo prihraniti na (pre)visokih stroških dela, delavce formalno »zaposlijo« preko drugih oblik opravljanja dela (delo preko d.o.o., delo preko s.p. in pogodbe civilnega prava, kot je podjemna pogodba).

Kadar so podani vsi elementi rednega delovnega razmerja (stalna potreba po delu, opravljanje dela kontinuirano v daljšem obdobju, delo po navodilu delodajalca z uporabo njegovih sredstev za delo in ekonomska odvisnost nad 20% za v razmerju med enim delavcem in delodajalcem), je takšna alternativna oblika opravljanja dela nezakonita.

V našem podjetju smo kot ekipa pravnih in davčnih strokovnjakov, ki imamo bogate izkušnje na obeh področjih, in ne nazadnje tudi z delovanjem Evropskega sodišča za človekove pravice, do potankosti preučili zadevo in poiskali ustrezne pravne rešitve za vse delavce, ki bi želeli poskrbeti za svoje pravice in opravljati delo na zakonit ter human način.

O tem smo nenazadnje podali svoje mnenje tudi na nujni seji Komisije za nadzor javnih financ v Državnem zboru, ki je obravnavala enega najbolj množičnih primerov kršitev delovnopravne zakonodaje zaradi izogibanja rednih delovnih razmerij v Sloveniji, to je Luka Koper, d.d., v večinski lasti države in njihov poslovni model zaposlovanja preko obvodnih IPS podjetij.

Več si lahko pogledate v zavihku objave, kjer boste našli še preostale zanimive vsebine na to temo. Ali pa nas preprosto kontaktirajte in se pozanimajte kako lahko v primeru teh kršitev zahtevate svoje pravice tudi za nazaj.

Telefon: 041/698-433

Želite več informacij?