Kripto davki

Potencial ustvarjanja premoženja v kripto svetu je jasen. A bodoče obdavčitve ob konvertiranju premoženja pridobljenega v kripto valutah v evre so veliko manj jasne. Delno zato, ker še nihče ne pozna vseh razsežnosti in uporabe te tehnologije, delno pa zato, ker kripto svet ni reguliran s strani države.

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov (blockhain) in obseg trgovanja s kripto valutami (bitcoin, ether idr) sta že danes več kot izjemna. Prav zaradi tega in zaradi dejstva, da država kripto zaslužkarjev ne bo mogla regulirati direktno, se nam poraja utemeljeno pričakovanje, da bo to storila na edini možen način – preko davkov.

Čim boste svoje dohodke, ki jih morda še niste napovedali FURS skladno z veljavnimi davčnimi predpisi, pretvorili v realno premoženje (EUR, avto, nepremičnina, jahta, letalo, …), vas bo nedvomno doletela obdavčitev.

Če vas zanima kakšna je lahko (tudi do 70% glede na 68.a člen ZDavP-2, ki se v praksi vedno več uporablja vse od 1.1.2015 in država preko tega postopka najučinkoviteje pobira davke na posameznikovo premoženje, ki ga prej ni napovedal – več v zavihku prirast premoženja) in kaj vam nudi institut samo prijave, nas kontaktirajte.

Prav tako vam lahko pojasnimo obdavčitve dejavnosti povezane s kriptovalutami, kot so rudarjenje (minning) in trgovanje s kriptovalutami in posredovanje (kripto borze).

Svetovanje glede pričakovane obdavčitve pri pretvorbi kripto zaslužkov v realno valuto oziroma premoženje